duminică, 13 mai 2018

Indiferenţa care ne înconjoară



Suntem în anul 2018 ÅŸi suntem în Uniunea Europeană. Dar suntem cu adevărat europeni? Credem în valorile spaÅ£iului european?  Ni s-a schimbat mentalitatea în 28 de ani? Unii ar spune că da, iar alÅ£ii vor răspunde că nu s-a schimbat nimic.
Convingerea mea este că lucrurile s-au schimbat ÅŸi oamenii nu mai înghit orice mizerie este aruncată pe posturile de televiziune. Cetăţenii se informează, îşi analizează modul de viaţă, au mai multe aÅŸteptări de la societate ÅŸi de la ei înÅŸiÅŸi, se respectă pe ei ÅŸi-ÅŸi respectă munca pe care o fac. Nu se tem să-ÅŸi exprime opinia ÅŸi să ia atitudine atunci când sunt nedreptăţiÅ£i. Din păcate, persoanele care se regăsesc în descrierea amintită sunt puÅ£ine. E bine că există, dar sunt puÅ£ine. Românului încă îi este frică să gândească singur. Mereu aÅŸteaptă să iasă altcineva în faţă, să spună altul ce gândeÅŸte ÅŸi el, să-i apere altcineva drepturile. Mai mult, gândirea în perspectivă, analiza acÅ£iunilor, lipsesc unei mari mase a populaÅ£iei. Se conduc după principiul “Dacă mie mi-e bine, ce-mi pasă de ceilalÅ£i?”.
Indiferenţa e una dintre marile probleme cu care se confruntă societatea noastră şi care ne afectează pe toţi, aproape în orice moment al zilei şi cam în orice domeniu. De câte ori nu aţi văzut maşini în trafic oprite în cele mai nepotrivite locuri şi încurcând circulaţia? De câte ori nu vi s-a întâmplat să aveţi nevoie de servicii medicale şi să nu fiţi băgat în seamă de nimeni? De câte ori nu aţi fost deranjaţi de gunoiul din jur, de faptul că vă zbateţi în sărăcie, de faptul că sunteţi minţiţi sau de faptul că unii se află în posturi pe care nu le merită? Cu siguranţă, aţi fost măcar într-una din aceste situaţii. Dar, probabil că v-aţi spus că oricum nu puteţi face nimic să schimbaţi aceste lucruri. Sau că nu vă priveşte pe voi. Sau că nu vă afectează prea mult.
România trece acum printr-o perioadă extrem de delicată. Cei de la putere fac totul doar pentru a-ÅŸi rezolva niÅŸte interese proprii: schimbă legile, transformă infractorii în oameni de valoare, se prefac că măresc salariile, fac înÅ£elegeri oculte ÅŸi contracte secretizate ÅŸi ne îndepărtează din ce în ce mai mult de Europa. A, am uitat să spun că în posturi-cheie sunt numite marionete, oameni absolut incompatibili cu funcÅ£ia respectivă, lipsiÅ£i de pregătire, valori, bun-simÅ£ ÅŸi chiar de creier. Era de aÅŸteptat ca românii să se revolte, să iasă în stradă ÅŸi să le ceară demisia. E adevărat, s-a ieÅŸit în stradă, dar parcă din ce în ce mai puÅ£ini. De ce? Pentru că s-au lăsat cumpăraÅ£i ÅŸi-au închis ochii, pentru că s­-au lăsat cuprinÅŸi de nepăsare ÅŸi de lehamite. Bugetarii s-au mulÅ£umit cu faptul că le intră mai mulÅ£i bani în buzunar, ignorând că-n realitate, datorită scumpirii în lanÅ£ a produselor, viaÅ£a lor nu a devenit mai bună. Pensionarii sunt mulÅ£umiÅ£i că-ÅŸi primesc (încă) pensiile. AlÅ£ii deja au părăsit Å£ara.
Cei care am ieÅŸit în stradă sâmbătă seara, pe 12 mai, am fost priviÅ£i cu indiferenţă de ceilalÅ£i care stăteau relaxaÅ£i la terase. Se uitau la noi de parcă trecea ursul prin oraÅŸ, de parcă ei n-ar fi trăit în aceeaÅŸi Å£ară, de parcă lor nu le-ar fi păsat. Si probabil că nu le pasă. La un moment dat, a intrat în convoi ÅŸi un bătrân ce se sprijinea în toiag. La fel, în BucureÅŸti, filosoful Mihai Åžora, la 101 ani a participat la protest. Dacă ei au putut să iasă ÅŸi să stea în picioare câteva ore pentru a-ÅŸi apăra niÅŸte valori în care cred, tu care ai stat acasă, la terasă ori în altă parte, ce scuză ai avut? Presupun că eÅŸti mândru de “duamna” noastră prim-ministru care nu pricepe nici ce citeÅŸte de pe foaie ÅŸi că apreciezi faptul că un infractor dovedit conduce România. Când în sfârÅŸit te vei trezi, Å£ara va fi de mult ROÅžIE…

      Sursă foto:http://jurnalgiurgiuvean.ro/cum-se-sarbatorea-8-mai-ziua-partidului-comunist-roman-ce-se-sarbatoreste-astazi-in-aceasta-zi/




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu