Omul e prin natura sa o fiinta sociala. Nevoia de prieteni este aproape la fel de stringenta ca nevoile fiziologice. Acestea sunt cele mai puternice nevoi si cuprind necesitatile biologice precum nevoia de aer, mancare, apa, somn, o temperatura relativ constanta a corpului si sex. Nesatisfacute, ne confruntam cu boala, iritatie, durere, disconfort.
Cam aceleasi senzatii neplacute le experimentam si atunci cand ne simtim singuri, parasiti, exclusi sau neacceptati de un grup. Avem nevoie de iubirea celor din jur si de acceptarea acestora. Expertii sustin ca izolarea dauneaza sanatatii. Cu toate acestea, in actuala lume industrializata, izolarea este o tendinta tot mai frecventa. Exista deja studii ce atesta faptul că persoanele cu mai putine relaţii sociale mor mai devreme decat cei care au mai multi prieteni si socializează mai des cu rudele, amicii si cunoscutii. Dar ... in ce mod ne facem prieteni, unde ii intalnim si cum stim ca ne sunt cu adevarat prieteni?
Prietenia poate fi definita ca o intensa apropiere sufleteasca ce leagă două persoane prin sentimente de stima, simpatie si atasament reciproc. Prieteniile se bazeaza, in general, pe interese comune. Poate de aceea se si spune ca „cine se aseamana, se aduna”. Cautam la persoanele pe care le consideram apropiate, ceva ce se gaseste si in noi si care poate functiona ca un liant, un element de legatura.
De-a lungul vietii, intalnim multe persoane in situatii si contexte diferite: la scoala, in parc, in tren, in vacanta, la rude, la film sau prin intermediul internetului. Dintre aceste persoane, o parte ne devin prieteni, fie ca o consecinta a unei alegeri de moment, fie in baza unei relatii consolidate in timp, relatie izvorata din nevoia reciproca de a avea alaturi pe cineva care sa ne impartaseasca ideile, obiceiurile si idealurile noastre.
Ca orice relatie, de tip personal sau profesional, o relatie de prietenie se cladeste si se bazeaza pe ceea ce investim si recunoastem in celalalt. Daca de la inceput afisezi o atitudine pozitiva si onesta, atunci prietenii te vor accepta exact asa cum esti tu si nu te vei simti nevoit sa fii “cool” sau diferit atunci cand sunteti impreuna.
Multi dintre noi fac distinctie clara intre amici si prieteni, considerandu-i amici pe cei cu care intretin o relatie mai superficiala, de „suprafata” sa zicem, ce se rezuma la a discuta despre problemele ce intereseaza grupul din care fac parte (grupul scolar, de exemplu) si mai putin despre cele personale. Prieteni sunt considerati cei in care investim timp, energie si bani si care ne cunosc slabiciunile, trecutul, esecurile, bucuriile si aspiratiile.
Categoriile de prieteni de care ne putem inconjura sunt:
Prieteni vechi
Prietenii din copilarie, dar si cei facuti pe bancile scolii intra in aceasta categorie. Cu unii dintre ei poate nu ne mai vedem dupa ani de zile, insa ne leaga de acestia amintiri si fiecare revedere e motiv de buna dispozitie si bucurie. O prietenie stransa nu e afectata nici de trecerea timpului, nici de distanta dintre cei doi.
Tot aici intra si prietenii de incredere, cei carora le destainuim micile noastre secrete, pentru ca o prietenie se cladeste si se verifica in timp. Prietenul de incredere stie exact ce se intampla cu celalalt, simte cand e nevoie de prezenta sa si te intelege uneori chiar fara cuvinte. Iti iarta micile greseli, apreciaza prietenia voastra si nu-ti cere explicatii pana cand tu nu esti pregatit sa le dai.
Prieteni virtuali
Prieteni virtuali sunt persoanele intalnite prin intermediul internetului si pe care nu i-am cunoscut intr-o intalnire fata in fata. I-am descoperit datorita unui joc online, cautand o anumita informatie sau pe un site de socializare si-am aflat ca sunt interesati de aceleasi lucruri, au aceleasi preocupari si comunicarea cu acestia a venit apoi de la sine, schimband opinii, ganduri, povestind si impartasind idei sau fapte. Nu conteaza foarte mult daca ii vom intalni vreodata, insa stim ca ne putem baza pe ei pentru o incurajare, o confesiune sau pur si simplu pentru a sta de vorba.
Prieteni de interese
In aceasta categorie intra persoanele cu care intretii o relatie bazata mai mult pe interese (cultivi prietenia cu X pentru ca el te ajuta cu temele la matematica iar tu il ajuti cu alte servicii, iesiti impreuna in oras, de exemplu, el neavand prieteni cu care sa faca acest lucru). Acest gen de prietenie poate evolua spre o relatie de prietenie stabila si de incredere, insa de cele mai multe ori se termina odata cu interesele ce i-au stat la baza.
Familia
Membrii familiei ar trebui sa se numere printre prietenii nostri. Daca reusim sa adaugam relatiei de rudenie pe cea de prietenie, atunci ceea ce vom obtine va fi o familie de nota 10, in care copilul poate discuta despre problemele sale cu parintii si primeste din partea acestora tot sprijinul necesar, dar si copiii familiei intre ei. Ar fi bine sa existe acea incredere care sa ofere cale libera sinceritatii necesare discutiilor deschise. Chiar daca de multe ori nu constientizam acest lucru, cei mai buni si mai vechi prieteni ne raman parintii.
Drumul vietii e greu, dar, inconjurat de prieteni buni si de incredere, poti trece mai usor peste obstacolele ce apar in cale si te poti bucura cu adevarat de tot ce-ti ofera bun viata pentru ca ai cu cine le impartasi pe toate.
“Prietenia precede dragostea, apoi o imbogateste” (Marin Preda).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu